Geschiedenis van “De Worp” bij Deventer.

De naam Worp bij Deventer leest men voor het eerst in een document uit 1357, het gaat dan over een eiland in het gemeenschappelijk viswater voor de stad. Dit eiland werd gebruikt voor het drogen van visnetten. Deze "Worp", een natuurlijke verhoging langs de rivier, was een schiereiland van een veel groter eiland met gemeenschappelijke weiden en twijggronden. Het geheel was gelegen tussen de IJssel en een ook stromende loop van deze rivier meer westwaarts. In 1467 werden op deze Worp nog vele bevers gevangen.


Huize De Worp vanaf Worpplantsoen   Huize De Worp vanaf Worpplantsoen

Familie Komen geschiedenis    Familie Komen - Deventer

In de 17e eeuw ontstonden er steeds meer hoven met tuinhuizen van welgestelde Deventer families op de Worp en tegen het einde van de 17e eeuw werd tussen het eiland en de IJssel voor deze gegoede burgerij het eerste wandelpark van ons land aangelegd.
Hoewel de eerste aanleg van het Worpplantsoen al uit de 17e eeuw stamt, is het park zoals we dat nu kennen pas later aangelegd. Tegen het einde van de Franse Tijd, aan het begin van de 19e eeuw, werden alle bomen in het oude park gekapt en de tuinhuizen verbrand. De Franse troepen gelegerd in Deventer wilden standhouden tegen het optrekkende Kozakkenleger en wilden vrij schootsveld hebben vanuit de stad. In 1815 kreeg de stad, van de Koning, toestemming om het Worpplantsoen te herstellen onder voorbehoud dat het park weer gekapt moest worden als er opnieuw oorlog zou dreigen.

Huize "De Worp"

Huize "De Worp" (1928) is gelegen op de hoge rand van het voormalige eiland en werd als weekend cottage gebouwd in opdracht van de Amsterdammer Ir. Gerrit Komen (1888-1967) Hij was naast koopman, fabrieksbaas bij IJzergieterij Broekman te Amsterdam en directeur/aandeelhouder van de N.V. Overijsselsche IJzergieterij en Machinefabriek te Deventer. Komen wilde vlakbij de stad (op 100 meter afstand lag de schipbrug naar de historische binnenstad en herensociëteit) en toch buiten zijn (de hazen rennen 's ochtends, ook nu nog, door het Worpplantsoen).

Huize De Worp Deventer    IJzergieterij en machinefabriek Deventer

Gerrit Komen    Jagerskamer Huize de Worp

De in eclectische stijl gebouwde jacht- en weekendcottage kent veel Engelse en Um 1800 stijlinvloeden. Het gemeentelijk monument heeft nog haar oorspronkelijke indeling en een zeer goed bewaard gebleven interieur dat ontstaan is tussen 1928-1965. De inrichting kenmerkt zich door originele natuur- en jacht gerelateerde elementen waaronder vele jachttrofeeën. Ook bevinden er zich unieke familieportretten, foto’s, Deventer tapijten, schilderijen van veelal plaatselijke kunstenaars, natuurverzamelingen, boeken uit de jaren ’20, porselein en vele huishoudelijke gebruiksartikelen uit vervlogen tijden in het huis. Bijzondere artistieke uitingen van de eerste bewoonster A.M.H. Komen-Bouma (1893-1990) zijn te bewonderen zoals muurschilderingen van vogels van de IJsselstreek en talloze andere wandverfraaiingen. Annemarie Komen bleef tot haar dood op 97 jarige leeftijd op “De Worp” wonen.

Van 1928 tot 1940 werd het huis alleen gebruikt als weekendverblijf en voor de ontvangst van zakelijke relaties en jachtvrienden. In de oorlogsjaren moest de familie uitwijken en werd het huis gevorderd door de bezetter. Duitse officieren die het huis enige tijd bewoonden hebben vreemd genoeg de vele Oranjegezinde uitingen en ook het verdere interieur, op een kapotgeslagen piano na, ongemoeid gelaten. Tijdens de bevrijding van Deventer is er op de zolder (op een leeg kamertje van een dienstmeisje) een granaat ontploft waarvan men nu nog de splintergaten kan ontdekken in plafonds en vloeren. Na W.O. II werd het huis meer en meer in gebruik genomen als familiehuis. Inmiddels bekommert de 4e generatie Komens zich om het huis.

Huize De Worp telt al decennia een drietal gastenkamers die druk bezocht worden en een unieke Hollandse terug-in-de-tijd-beleving geven aan de vaak buitenlandse gasten. Vanuit de statige en charmante cottage heeft men een prachtig uitzicht op het park en in de winter het stadsfront van Deventer. Er is een fraaie zichtlijn naar de Grote- of Lebuïnuskerk. Na een kort boottochtje met het pontje over de IJssel staat u midden in het centrum van één van de alleroudste steden van ons land.

Deventer, gezien vanaf De Worp    Deventer, klik om te vergroten

Veerpont Deventer    Lebuinustoren Deventer

Waag Deventer    Bergkwartier Deventer

De locatie is verder bijzonder geschikt voor zakenmensen wegens de uitstekende ontsluiting en het gratis parkeren voor de deur. Paleis Het Loo, Nationaal Park De Sallandse heuvelrug en Nationaal Park Hoge Veluwe zijn binnen 30 auto minuten bereikbaar.

Near the historical city of Deventer. 1 hour by car or train from Amsterdam Airport Schiphol and located in the center of The Netherlands.

Uiterwaarden IJssel Deventer    Heide op de Veluwe

Heemschut   SKBLReserveer een kamer via Booking.com